International15 Ianuarie 202010:51

Lectura de un minut

Iranul va avea suficient uraniu imbogatit pana la sfarsitul anului pentru a dispune de materialul necesar fabricarii de arma nucleara, fara sa intentioneze totusi sa o fabrice imediat, potrivit unor afirmatii ale unor oficiali israelieni citati de mass-media locale si confirmate de AFP.

Potrivit estimarilor autoritatilor israeliene, citate de aceiasi oficiali, Iranul imbogateste cu o rata de 4% intre 100 si 180 de kilograme de uraniu pe luna, ceea ce, in acest ritm, va permite Teheranului sa aiba pana la sfarsitul anului aproape 25 de kilograme de uraniu inalt imbogatit, pragul necesar pentru fabricarea unei bombe nucleare.

Iranienii vor avea nevoie de peste sase luni pentru a ajunge la acest nivel si vor mai avea nevoie de aproximativ inca doi ani pentru a dezvolta rachete capabile sa aiba o posibila bomba, potrivit unor informatii ale mass-media israeliene care citau marti seara raportul pe 2020 al directiei de informatii militare a armatei israeliene, potrivit Agerpres.

Potrivit unor elemente ale acestui raport, Iranul nu se va grabi sa fabrice concret o bomba deoarece Teheranul nu doreste un razboi, desi ramane posibila o escaladare militara.

Pe de alta parte, Israelul acuza de mai multi ani Iranul ca incearca sa se doteze cu arma nucleara, in pofida dezmintirilor repetate ale Teheranului si se opune, precum Statele Unite, acordului din 2015 (JCPOA).

Citeste si:
China a ascuns numărul real al cazurilor de Covid-19, acuză SUA
Serviciile secrete americane...

In baza acordului semnat in 2105 la Viena, cunoscut ca Planul comun de actiune cuprinzator (JCPOA), Iranul a convenit cu Franta, Germania, Marea Britanie, China, Rusia si SUA sa-si limiteze programul nuclear, in schimbul unei ridicari a sanctiunilor.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.