Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a avertizat marti ca fumul provocat de incendiile care afecteaza Australia, deja detectat pe celalalt mal a Pacificului in America de Sud, ar putea face inconjurul lumii in actualele imprejurari, relateaza EFE.

"Sateliti ai Administratiei Nationale a Oceanelor si Atmosferei din SUA arata ca fumul, deja vizibil in Chile si Argentina, este pe cale sa dea ocol Pamantului", a declarat la o conferinta de presa purtatoarea de cuvant a OMM, Clare Nullis.

Incendiile din Australia, care au provocat moartea a peste 20 de persoane, au distrus sute de case si au generat pierderi economice grave, sunt totodata responsabile de o deteriorare a calitatii aerului ce constituie "o amenintare pentru sanatate", a reamintit o sursa oficiala.

Fumul degajat de incendii are impact asupra sanatatii unor colectivitati sensibile - copii, femei insarcinate si varstnici, si poate afecta pacientii cu boli respiratorii si cardiace, a precizat la conferinta de presa de la Geneva si purtatoarea de cuvant a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Fadela Chaib.

Incendiile din Australia "provoaca distrugeri uriase vietii salbatice, ecosistemelor si mediului inconjurator", a precizat Nullis, care a subliniat ca, in pofida ameliorarii aduse de o scadere usoara a temperaturilor, ce este mai rau inca nu a venit, avand in vedere ca vara din emisfera sudica de abia a inceput, scrie Agerpres.

Purtatoarea de cuvant a OMM a explicat ca, desi schimbarile climatice nu sunt singura cauza a unor incendii, favorizate de o vreme deosebit de uscata, incalzirea globala joaca "fara indoiala" un rol in situatia catastrofala din Australia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.