Germania, Franta si Marea Britanie au cerut duminica Iranului sa renunte la masurile ce contravin acordului nuclear din 2005, in contextul in care autoritatile de la Teheran au anuntat renuntarea la orice limita privind imbogatirea uraniului, informeaza AFP si Reuters.

"Cerem Iranului sa retraga toate masurile ce nu sunt conforme cu acordul nuclear" se arata intr-un comunicat comun al cancelarului german Angela Merkel, presedintelui francez Emmanuel Macron si premierului britanic Boris Johnson, potrivit Agerpres.

Cei trei inalti oficiali europeni au afirmat de asemenea, in documentul comun, tensiunile in crestere din Orientul Mijlociu determinate de uciderea vineri, la Bagdad, de catre fortele americane a generalului iranian Qassem Soleimani si a unui important responsabil irakian pro-iranian, Abu Mehdi al-Muhandis.

In acest context, cei trei lideri europeni fac apel la Teheran, care a promis represalii, sa se abtina de la infaptuirea "unor noi actiuni violente sau de a acorda sprijinul unor astfel de actiuni".

"In prezent este cruciala realizarea unei dezescaladari. Chemam toti actorii sa dea dovada de maxima retinere si responsabilitate", se arata in declaratia comuna.

Totodata, textul reafirma hotararea de a continua combaterea organizatiei Stat Islamic.

"Ne reafirmam angajamentul de a continua sa luptam impotriva Statului Islamic, care ramane o prioritate. In aceasta privinta, este esential sa pastram coalitia. Cerem autoritatilor irakiene sa continue sa furnizeze sprijinul necesar coalitiei", au cerut Angela Merkel, Emmanuel Macron si Boris Johnson, conform Reuters.

"Suntem pregatiti sa continuam convorbirile cu toate partile pentru a contribui la dezescaladarea tensiunilor si restabilirea stabilitatii in regiune", au adaugat liderii celor trei state europene.

Comunicatul a fost dat publicitatii la cateva ore dupa o serie de convorbiri telefonice ale celor trei lideri europeni, demers initiat de cancelarul Germaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.