Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, l-a avertizat pe presedintele american Donald Trump, dupa ce acesta a amenintat cu lovirea a "52 de situri" iraniene, intre care locuri istorice, afirmand ca "vizarea unor situri culturale este o crima de razboi", informeaza France Presse si EFE.

"Incalcand grav dreptul" international cu "asasinarile lase" vineri ale generalului iranian Qassem Soleimani si a unui lider al unei militii proiraniene in Irak, Donald Trump "ameninta sa mai comita inca noi incalcari ale normelor imperative ale dreptului international", incalcand noi "linii rosii", scrie ministrul pe contul sau de Twitter.

Presedintele Trump a avertizat sambata Teheranul ca SUA au identificat 52 de locuri in Iran pe care le va lovi "foarte rapid si foarte dur" daca Republica Islamica ataca personal sau obiective americane.

Unele din aceste situri iraniene "sunt de nivel extrem de inalt si foarte importante pentru Iran si pentru cultura iraniana", a precizat Trump intr-un tweet. "SUA nu mai vor amenintari!", a avertizat el.

Donald Trump a subliniat ca cifra 52 corespunde numarului de americani care au fost retinuti ostatici timp de peste un an, incepand de la sfarsitul anului 1979, in Ambasada SUA la Teheran.

Soleimani, comandantul Fortei Qods, sectiune a Gardienilor Revolutiei iranieni insarcinata cu operatiuni externe ale Iranului si arhitect al strategiei iraniene in Orientul Mijlociu, a fost ucis vineri printr-o lovitura aeriana americana in apropierea aeroportului international din Bagdad.

"Daca mai ataca, ceea ce ii sfatuiesc foarte tare sa nu o faca, noi ii vom lovi mai puternic decat au fost vreodata loviti", a amenintat Donald Trump pe Twitter.

La randul sau armata iraniana a reactionat la ultima provocare a lui Trump, spunand ca se indoieste ca SUA ar avea curajul sa loveasca Iranul.

"Ei spun acest gen de lucruri pentru a deturna atentia opiniei mondiale de la actiunea lor odioasa si nejustificabila", a declarat generalul de divizie Abdolrahim Moussavi, comandant-sef al armatei iraniene, citat de agentia Irna, referindu-se la eliminarea generalului Soleimani. Dar "ma indoiesc ca ei sa aiba curajul", a insistat el, potrivit site-ului Agerpres.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.