Cel putin 460 de persoane au fost ucise in protestele anti-guvernamentale din Irak care au izbucnit in urma cu mai mult de doua luni, a transmis vineri o organizatie de aparare a drepturilor omului, potrivit DPA.

Alte peste 20.000 de persoane au fost ranite in aceasta miscare de contestare, a spus Ali al-Bayati, membru al Inaltei Comisii pentru Drepturile Omului din Irak, o organizatie semioficiala, fara a oferi alte detalii despre victime.

Protestele de strada au izbucnit in Irak la inceputul lunii octombrie. Demonstrantii cer demisia guvernului, dizolvarea parlamentului si o revizuire generala a sistemului politic al tarii, aflat in functiune din 2003, de la invazia condusa de SUA asupra Irakului.

Demonstratiile au devenit violente in contextul unor acuzatii din partea organizatiilor de aparare a drepturilor omului ca membri ai trupelor de securitate irakiene au folosit forta excesiva impotriva protestatarilor.

Autoritatile irakiene au acuzat in mod repetat 'criminali' ca profita de proteste pasnice pentru a ataca demonstrati si forte de securitate si pentru a vandaliza proprietati publice si private.

Duminica, parlamentul a acceptat demisia premierului Adel Abdel-Mahdi, cedand unei cereri-cheie a protestatarilor.

Abdel-Mahdi si guvernul sau asigura acum un mandat interimar pana la formarea unui nou cabinet.

Demonstratiile sunt cele mai ample din Irak de dupa decembrie 2017, cand Bagdadul a anuntat eliberarea intregului teritoriu de sub controlul extremistilor Statului Islamic, scrie Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.