Un control al Garzii Forestiere Cluj pe raza Ocolului Silvic Cormaia - Anies din judetul Bistrita-Nasaud, inceput anul trecut si inca nefinalizat, a scos la iveala, pana la aceasta data, taierea ilegala a peste 3.300 de copaci, prejudiciul cauzat depasind un milion de lei, potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.

Fondul forestier in care s-au constatat aceste taieri ilegale apartine orasului Sangeorz-Bai si face parte din arealul Muntilor Rodnei.

Potrivit comunicatului Garzii Forestiere Cluj, controalele in zona au demarat in vara anului 2018, in urma unei sesizari anonime primite prin posta electronica spre finalul anului 2017, intarzierea fiind motivata de cei de la Garda de conditiile meteo nefavorabile si de faptul ca erau semnalate taieri ilegale de arbori pe raza ocolului silvic respectiv, fara a fi indicat un loc exact.

Numeroasele cioate provenite din taieri ilegale, care au fost gasite in timpul controalelor, au dus la sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud si a Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud.

Padurarul este cercetat disciplinar

Controalele s-au oprit odata cu caderea zapezii anul trecut si ar fi trebuit reluate in primavara acestui an de catre reprezentantii Ocolului Silvic Cormaia - Anies, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, deoarece padurarul care avea in responsabilitate ultimul canton verificat, Valea lui David, a refuzat sa participe la verificarile din teren si a sustinut, in scris, ca nu a identificat probleme in acea zona.

Fata de padurarul respectiv a fost inceputa cercetarea disciplinara, iar in luna iulie a acestui an controalele au fost reluate.

Pana la mijlocul lunii septembrie, au fost identificate 3.350 de cioate provenite din taieri ilegale de arbori, cu un volum de aproximativ 3.000 metri cubi, iar prejudiciul a fost estimat la peste un milion de lei.

Garda Forestiera Cluj precizeaza in comunicat ca verificarile in zona respectiva continua si la aceasta data si s-ar putea incheia in aceasta toamna, in functie de conditiile meteo, urmand ca, la final, sa fie sesizat din nou Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud cu privire la valoarea totala a pagubelor produse fondului forestier.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.