Ministrul apararii din Brazilia, Fernando Azevedo e Silva, a declarat luni ca incendiile din Amazonia sunt 'sub control', dupa desfasurarea a peste 2.500 de militari si a ploilor semnalate in mai multe zone afectate de incendii, relateaza marti AFP.

"S-a exagerat putin in legatura cu aceasta situatie", a adaugat Fernando Azevedo e Silva, care le-a spus jurnalistilor la finalul unei reuniuni cu presedintele Jair Bolsonaro ca Brazilia a cunoscut cativa ani 'cu momente de varf ale incendiilor mult mai grave'.

"Situatia nu este simpla, dar este sub control", a adaugat el, subliniind ajutorul ploii care a cazut in vestul Amazoniei, dar aratand spre o situatie 'oarecum ingrijoratoare' in trei state ale tarii, intre care Rondonia, la frontiera cu Bolivia.

Capitala acestui stat, Porto Velho, a ramas acoperita luni de nori mari de fum, in pofida desfasurarii de catre armata incepand de duminica a doua aeronave C-130 Hercules. Pe langa aeronavele fortelor aeriene, zeci de pompieri au fost trimisi pentru a lupta impotriva flacarilor.

Brazilia a acceptat ajutorul Israelului, care s-a oferit sa trimita un avion, iar ministrul mizeaza pe ajutorul din partea Chile si Ecuador, care au oferit sprijin material si uman.

Cu toate acestea, Brazilia a respins ajutorul propus de statele din G7 pentru combatarea incendiilor din Amazonia, a anuntat seful de cabinet al presedintelui Jair Bolsonaro, cerandu-i presedintelui francez Emmanuel Macron sa se ocupe de 'coloniile lui' si ironizandu-l pentru incendiul de la catedrala pariziana Notre-Dame.

Conform ultimelor cifre oficiale, 80.626 de incendii au fost inregistrate in Brazilia in acest an, cel mai mare numar din 2013, dintre care mai mult de jumatate in regiunea amazoniana.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.