Presedintele american Donald Trump a pus pe seama unor probleme cu teleprompterul gafa din discursul sau de pe 4 iulie, in care a afirmat ca armata continentala "a cucerit aerporturile" in timpul razboiului de independenta, cu peste un secol inainte de zorii aviatiei, dar remarcile sale au inspirat o explozie de ironii pe social media, relateaza sambata dpa.

"Batalia pentru bagaje (1776). Multe vieti au fost pierdute. Si bagaje", a postat pe Twitter un utilizator cu numele @King_Of_Shade, alaturi de o imagine cu George Washington traversand Delaware... intr-un aeroport.

"Armata continentala a obtinut o victorie amara la Valley Forge, a gasit gloria traversand apele Delaware si a obtinut victoria de la Cornwallis la Yorktown", a spus Trump in discursul sau, referindu-se la predarea generalului britanic Charles Cornwallis in urma bataliei de la Yorktown. Armata noastra "a distrus fortificatiile, a cucerit aeroporturile, a facut tot ce trebuia sa faca", a mai spus el.

Fratii Wright nu au reusit primul lor zbor incununat de succes pana in 1903, noteaza dpa.

Aceasta nu a fost insa singura confuzie de ordin istoric din discursul lui Trump. Ascultatori perspicace au mai remarcat si ca lupta de Fort McHenry s-a purtat in 1812, nu in timpul revolutiei americane, care avusese loc cu cateva decenii mai devreme, scrie Agerpres.

Vineri, Trump a pus greselile pe teama unor probleme cu teleprompterul si dificultatilor provocate de ploaie.

"Teleprompterul nu a mai functionat si de fapt era greu oricum sa te uiti la el pentru ca ploaia era foarte puternica; dar in pofida ploii a fost o seara fantastica", le-a spus Trump reporterilor dupa aceea, potrivit revistei Time.

Trump are o relatie problematica cu teleprompterele. Desi acum le foloseste in mod curent, el obisnuia sa-l ridiculizeze pe presedintele Barack Obama pentru ca se baza atat de mult pe ele. El il numea pe Obama "tipul cu teleprompterul" si spunea ca alegatorii nu-si doresc un presedinte cu scenariul scris.

Nu este pentru prima data cand Trump da gres cu referintele istorice. El s-a referit la Frederick Douglass in timpul unei luni dedicate istoriei populatiei de culoare din 2017 ca si cum ar fi fost inca in viata, desi el murise in 1895.

Citeste si:
George Buhnici a dat-o din nou în bară. Mesajul controversat pe...
George Buhnici a dat-o din...

Intr-o alta ocazie, el a spus ca presedintele Andrew Jackson era suparat "din cauza a ceea ce se intampla" cu Razboiul Civil, desi el a murit cu 16 ani inainte de inceperea razboiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.