Ekrem Imamoglu, candidat din partea Partidului Republican al Poporului (CHP, de opozitie) a obtinut circa 54% din voturi la alegerile municipale desfasurate duminica la Istanbul, iar fostul premier Binali Yildirim, sustinut de presedintele Recep Tayyip Erdogan, aproximativ 45%, informeaza Reuters, dupa numararea a peste 99% din voturi.

La scurt timp dupa ce au fost anuntate primele rezultate preliminare, Yildirim si-a recunoscut infrangerea, transmite DPA. Ulterior, Erdogan l-a felicitat pe castigator, iar Yildirim s-a declarat gata sa colaboreze cu presedintele.

Alegerile pentru primaria metropolei turce s-au repetat dupa ce formatiunea de guvernamant, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), a contestat victoria lui Imamoglu la scrutinul din 31 martie, care a fost in cele din urma anulat de autoritatea electorala.

In martie, candidatul CHP castigase cu un avans mult mai mic, de numai 0,16%, adica doar 13.000 de voturi in fata lui Yildirim, fata de peste 700.000 duminica, conform cifrelor prezentate de CNN Turk. Imamoglu a fost primar timp de 18 zile, inaintea anularii rezultatelor, scrie Agerpres.

Reuters reaminteste ca AKP si predecesorii acestuia au detinut primaria Istanbulului timp de 25 de ani, iar infrangerea este apreciata ca o lovitura pentru presedintele Erdogan, si el fost primar al orasului.

Prezenta la urne in randul celor 10,5 milioane de cetateni cu drept de vot din Istanbul a fost din nou ridicata: in martie, participarea a fost de 84,7%, iar duminica de 84,42% potrivit CNN Turk. Soselele, autogarile si aeroporturile au fost pline de cei care s-au intors mai repede din deplasarile de weekend pentru a vota, relata Reuters. Erdogan a declarat presei, dupa ce a votat, s-au facut "mari eforturi pentru a-i aduce pe cei din afara Istanbulului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.