Curtea Consitutionala a hotarat ca refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului genereaza circumstante de suspendare din functie a presedintelui tarii. Astfel, interimatul sefului statului va fi asigurat de premierul Pavel Filip, care ar putea semna si decretul de dizolvare a Parlamentului, relateaza adevarul.ro.

Update 11:35- Pavel Filip ar fi semnat decretul privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe data de 6 septembrie.

"Se constata ca circumstanta care justifica interimatul functiei de Presedinte al Republicii Moldova in cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Presedintelui de a-si indeplini obligatia constitutionala de a sesiza Curtea Constitutionala, pentru constatarea circumstantelor care justifica dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioara a decretului de dizolvare a Parlamentului si de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezinta, potrivit articolului 91 din Constitutie, o imposibilitate temporara de exercitare a atributiilor sale in acest sens.

In baza articolului 91 din Constitutie, potrivit ordinii exercitarii interimatului, prim-ministrul in exercitiu, Pavel Filip, in calitate de presedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constitutionala pentru constatarea circumstantelor care justifica dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a si, dupa caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului si stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate".

De asemenea, Curtea Constitutionala a emis o hotarare prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, anuntand ca urmeaza sa fie stabilita data alegerilor parlamentare anticipate, transmite News.ro.

Citeste si: Curtea Constitutionala a invalidat guvernul condus de Maia Sandu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.