Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat luni controversata anulare a alegerilor locale din Istanbul castigate de opozitie, spunand ca este "cea mai buna decizie", relateaza AFP.

"Consideram ca aceasta decizie a fost cea mai buna pentru a ne intari hotararea de a ne rezolva problemele in cadrul democratiei si al Dreptului si pentru a lasa vointa poporului sa arbitreze", a declarat Erdogan intr-un discurs sustinut in fata deputatilor partidului sau, potrivit Agerpres.

Declaratia sa vine la o zi dupa decizia Inaltei Comisii Electorale (YSK) de a anula alegerile locale de la Istanbul, castigate la 31 martie de candidatul comun al mai mult partide de opozitie, Ekrem Imamoglu.

Decizia YSK, criticata puternic de opozitie, care o considera un "puci impotriva votului", a fost luata dupa ce presedintele Erdogan si partidul sau islamo-conservator AKP au denuntat "nereguli masive" la scrutin.

Votul se reia pe 23 iunie

Locuitorii Istanbulului sunt chemati din nou la urne pentru a-si alege primarul la 23 iunie.

Erdogan, care a reactionat marti pentru prima data in public la decizia YSK, a respins criticile opozitiei.

"Credem sincer ca alegerile au fost marcate de abuzuri comise in mod organizat", a spus el, vorbind despre "o uzurpare a vointei populare".

In opinia lui Erdogan, anularea scrutinului va permite "anularea indoielilor privind alegerile de la Istanbul" si "intarirea democratiei noastre".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.