Comisia Electorala Centrala (CEC) a Ucrainei l-a declarat marti oficial pe Vladimir Zelenski presedinte ales, dupa ce acesta a castigat al doilea tur al alegerilor prezidentiale cu 73,22% din voturi, transmite agentia EFE.

Presedinta CEC, Tatiana Slipaciuk, a anuntat ca autoritatile nu au primit nicio plangere de natura sa poata modifica rezultatul scrutinului. Contracandidatul lui Zelenski, presedintele in exercitiu Petro Porosenko, a obtinut numai 24,45% din voturi.

Conform legii, data investiturii oficiale va fi decisa de parlament si aceasta nu poate fi mai tarziu de 30 de zile dupa anuntarea oficiala a rezultatelor, astfel ca Zelenski va fi investit presedinte inaintea datei de 3 iunie.

Zelenski a promis ca prioritatea sa ''numarul unu'' va fi sa puna capat razboiului cu separatistii prorusi din estul Ucrainei. El a pledat pentru reformarea procesului de reglementare a acestui conflict bazat pe Acordurile incheiate la Minsk in februarie 2015 si sustine crearea unui nou format de negociere care sa includa Rusia si state occidentale.

Actor de comedie novice in politica, pana sa candideze la presedintie Zelenski a fost cunoscut mai mult din populara serie televizata intitulata ''Servitorul Poporului'', in care el joaca rolul unui profesor de istorie devenit presedinte, scrie Agerpres.

Zelenski a promis ca va fi sef al statului doar un singur mandat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.