Operele de arta evacuate din catedrala Notre-Dame in timpul incendiului declansat luni urmeaza sa fie transferate la Muzeul Luvru, le-a declarat reporterilor ministrul francez al Culturii, Franck Riester, potrivit Reuters.

Angajati ai departamentului de pompieri, Ministerului Culturii si primariei orasului s-au deplasat de urgenta la catedrala dupa declansarea incendiului in scopul protejarii principalelor opere de arta gazduite de edificiu, a precizat mai devreme ministrul, potrivit Agerpres.

Operele de arta din Notre-Dame, printre care se afla relicve precum Coroana de Spini a lui Iisus si o tunica datand din secolul al XIII-lea purtata de regele Ludovic al IX-lea al Frantei, au fost transferate initial la sediul primariei, urmand sa fie mutate la Luvru, aflat in apropiere, a precizat ministrul.

Marea orga a fost salvata, dar este in pericol

Marea orga din catedrala Notre-Dame din Paris "nu a ars" in incendiul care a devastat cladirea, dar structura sa a suferit pagube importante provocate de flacari, a declarat marti AFP, unul dintre cei trei organisti titulari ai catedralei.

Instrumentul restaurat de-a lungul secolelor, desi structura sa esentiala dateaza de la inceputul secolului al XV-lea, "este in parte prezervat, insa este acoperit de cenusa, praf si apa", a declarat Philippe Lefčvre, care canta la orga din Notre-Dame din Paris de 35 de ani.

"In urmatoarele luni totul se va usca, iar acest lucru risca sa provoace probleme de structura", a explicat emotionat instrumentistul in varsta de 70 de ani. "Sa speram ca va putea ramane stabila, imediat ce va putea fi pusa la adapost", a precizat el, subliniind ca orga este una dintre cele mai mari din Europa.

"Orga cea mica, aflata sub flesa, a fost insa afectata de flacari", a precizat el.

Organistul si-a marturisit spaima cand a vazut pagubele suferite de catedralA, unde miercuri trebuia sa cante pentru o slujba de dinaintea Saptamanii Mari de Paste.

Citeste si:
Incendiul de la Notre Dame, sursa de inspiratie pentru un serial in...
Incendiul de la Notre Dame,...

"Insa ce-i mai rau a fost evitat, Notre-Dame este inca in picioare si este reconfortant sa vezi reactia unanima a lumii intregi", subliniind ca "Notre-Dame a vietuit alaturi de oameni de-a lungul secolelor".

Vaticanul, dispus sa ofere expertiza tehnica pentru a ajuta la reconstructia catedralei

Vaticanul este dispus sa ofere expertiza tehnica pentru a ajuta la reconstructia si restaurarea catedralei Notre-Dame, devastata de un incendiu puternic izbucnit luni seara, a precizat marti presedintele Consiliului Pontifical pentru Cultura al Sfantului Scaun, potrivit Reuters.

"Cred ca una dintre cele mai importante contributii pe care o poate face Sfantul Scaun... va fi mai mult decat una tehnica intrucat avem, spre exemplu, Muzeele Vaticanului", le-a declarat reporterilor cardinalul Gianfranco Ravasi.

Citeste si:
Muzeul care și-a provocat fanii să recreeze opere de artă cu...
Acest muzeu și-a provocat...

"Avem expertiza tehnica pe care toata lumea o recunoaste ca fiind de calitate inalta. De aceea, cred ca o eventuala oferta viitoare din partea Sfantului Scaun va fi semnificativa. Am putea participa la anumite domenii specifice (din procesul de restaurare)".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.