Presedintele american Donald Trump a cerut sambata seara Europei sa primeasca inapoi sute de combatanti ai Stat Islamic capturati in Siria, amenintand ca SUA vor fi fortate in caz contrar sa-i elibereze, relateaza dpa.

"SUA cer Marii Britanii, Frantei, Germaniei si altor aliati europeni sa primeasca inapoi peste 800 de combatanti ai ISIS pe care i-am capturat in Siria si sa-i judece", a scris presedintele SUA intr-o serie de postari pe Twitter.

"Califatul este gata sa cada. Alternativa nu este una buna, pentru ca vom fi fortati sa-i eliberam. SUA nu vor sa vada cum acesti combatanti ai ISIS se intorc in Europa, care este locul in care se asteapta sa mearga", a adaugat Trump.

"Facem atat de mult si cheltuim atat de mult. A venit timpul ca altii sa iasa in fata si sa faca treaba pentru care sunt foarte capabili. Noi ne retragem dupa ce victoria asupra califatului va fi 100%!",
a mai postat el.

Postarile sale pe Twitter intervin dupa ce vicepresedintele Mike Pence a facut apel la alte tari sa prea stafeta in Siria in contextul in care trupele americane se retrag.

Pe marginea Conferintei pentru securitate de la Munchen, el a declarat presei ca SUA vor ca alte tari sa ofere militari si alte resurse pentru a contribui la securizarea Siriei.

"Cerem altor natiuni sa ni se alature si sa furnizeze resursele, sprijinul si personalul necesare pentru a asigura zona si a impiedica Stat Islamic si oricare alta organizatie extremista sa se ridice si sa-si recucereasca teritoriul", a spus el.

Donald Trump a provocat ingrijorare in decembrie cand a anuntat brusc ca SUA isi vor retrage trupele din Siria si ca gruparea Stat Islamic a fost deja invinsa, scrie Agerpres.

Criticii au avertizat ca gruparea terorista nu a fost invinsa si ca o retragere ar putea duce la o resuscitare, in conditiile in care aliatii SUA din regiune nu pot gestiona amenintarea de unii singuri.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Fortele democratice siriene (SDF), o militie condusa de kurzi sprijinita de SUA, a lansat saptamana trecuta o ofensiva pentru infrangerea gruparii Stat Islamic in satul Baghuz, singura zona pe care o mai controleaza, in apropierea frontierei irakiene.

Exista de asemenea temeri ca fara o prezenta americana Turcia ar putea lansa o ofensiva impotriva SDF, care este dominata de Unitatile de aparare populare kurde (YPG). Turcia priveste YPG ca pe o ramura a Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), impotriva caruia a luptat timp de patru decenii in sudul sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.