Actualele legi britanice privind circulatia rutiera impun soferilor care au peste 70 de ani sa faca un control medical pentru prelungirea permisului de conducere.

Palatul Buckingham a anuntat intr-un comunicat ca Philip, Ducele de Edinburgh, in varsta de 97 de ani, a luat decizia de a renunta din proprie vointa la permisul de conducere dupa ce a reflectat indelung la acest lucru.

In luna ianuarie, masina pe care o conducea printul, Land Rover Freelander, s-a rasturnat dupa o coliziune cu un autoturism Kia

La doua zile dupa accident, Philip a trebuit sa dea explicatii politiei dupa ce a fost fotografiat conducand fara a purta centura de siguranta.

Coliziunea a avut loc la 17 ianuarie in apropierea domeniului regal Sandringham, unde regina Elisabeta a II-a si printul Philip petrec o mare parte a sezonului de iarna. Automobilul Kia era condus de o femeie de 28 de ani care a fost ranita usor la genunchi, in timp ce pasagera ei, o femeie de 45 de ani, si-a fracturat incheietura mainii stangi. In Kia se mai aflau un copil de noua luni, pe bancheta din spate, care nu a fost ranit. Printul nu a fost ranit in coliziune.

Politia a anuntat o investigatie, dar inca nu s-a stabilit in mod oficial cine este responsabil de producerea accidentului, survenit in timp ce Philip iesea de pe o alee din Sandringham pentru a se angaja pe un drum public. Politia a anuntat sambata ca a inaintat cazul Biroului procurorului de stat. Serviciul de Procuratura al Coroanei a declarat ca in acest caz va lua in considerare decizia lui Philip de a renunta la permis.