Donald Trump ar putea declara in curand o "urgenta nationala" pentru a ocoli Congresul si a construi zidul pe care doreste sa-l ridice la frontiera cu Mexicul, relateaza AFP.

"Cred ca sunt bune sanse sa facem acest lucru", a declarat Donald Trump in cursul unei discutii cu jurnalistii la Casa Alba la finalul unei reuniuni asupra traficului de fiinte umane.

Va face acest anunt cu ocazia discursului sau privind Starea Uniunii, marti seara, in fata celor doua Camere ale Congresului? Fara sa raspunda explicit, liderul de la Casa Alba a lasat clar sa se inteleaga ca ar putea fi cazul. "Ascultati cu atentie discursul", a spus el surazator, potrivit Agerpres.

Nu se teme ca aceasta decizie va fi atacata imediat in justitie? "Avem baze juridice foarte, foarte solide", a raspuns el.

Controverse privind zidul de la granita cu Mexic. Cine il va finanta?

Pentru a iesi din "shutdown"-ul cel mai lung din istoria americana, Donald Trump a cedat in cele din urma, la sfarsitul lui ianuarie, in fata adversarilor sai politici, acceptand finantarea temporara a serviciilor federale fara sa fie deblocat vreun dolar pentru zid.

Armistitiul se va incheia insa la 15 februarie. Pana atunci, republicanii - care detin controlul asupra Senatului - si democratii din Congres vor trebui sa gaseasca un compromis bugetar de lunga durata. Discutiile se impiedica din nou de finantarea zidului contra caruia democratii fac front comun.

Reafirmandu-si convingerea ca discutiile actuale din Congres sunt zadarnice, Donald Trump i-a acuzat inca o data pe adversarii sai ca fac mici calcule politice in detrimentul securitatii nationale.

"Nu vom ajunge niciunde cu democratii. Vor sa faca din aceasta dezbatere un argument de campanie (pentru prezidentialele din 2020), dar nu cred ca asta va functiona politic", a spus Donald Trump.

Presedintele democrat al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a reafirmat joi ca nu va fi "niciun ban" pentru zid in legea de finantare care va iesi din negocierile in curs.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.