Numele posibililor inlocuitori ai lui Jim Yong Kim in fruntea Bancii Mondiale au inceput sa circule si printre acestea se afla cel al fiicei presedintelui Donald Trump, Ivanka, in prezent consilier la Casa Alba, a informat vineri cotidianul Financial Times, relateaza AFP.

David Malpass, unul dintre inaltii responsabili ai Trezoreriei, precum si fosta ambasadoare americana la ONU Nikki Haley, precum si Mark Green, presedintele Agentiei americane de dezvoltare internationala (USAID), sunt, de asemenea, citati de cotidianul britanic de afaceri care nu isi dezvaluie sursele.

"Nu vom face comentarii asupra potentialilor candidati", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a Trezoreriei americane.

"Trezoreria a primit un numar important de recomandari pentru candidati buni", a adaugat ea.

"Incepem procesul intern de trecere in revista a acestor candidati in vederea numirii unui candidat de nationalitate americana. Suntem nerabdatori sa lucram impreuna cu guvernatorii Bancii Mondiale pentru a selectiona un nou conducator"
, a mai spus purtatoarea de cuvant.

Jim Yong Kim, 59 de ani, care a prezidat Banca Mondiala timp de sase ani, si-a anuntat luni demisia neasteptata, efectiva de la 1 februarie, pentru a se alatura fondului de investitii Global Infrastructure Partners, specializat in finantarea infrastructurii, scrie Agerpres.

Un american este numit de obicei la conducerea Bancii Mondiale, in timp ce directia Fondului Monetar International (FMI) revine in general unui european, potrivit unei reguli nescrise. Aceasta impartirea a rolurilor este in prezent puternic contestata de tarile emergente.

Candidatii la presedintia Bancii Mondiale urmeaza sa isi supuna dosarul intre 7 februarie si 14 martie, a anuntat institutia, precizand ca numirea noului sau presedinte va avea loc dupa reuniunile din primavara care se tin in a doua saptamana din aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.