Democratia s-a deteriorat in Europa mai mult decat in orice alta regiune din lume, releva 'Indexul democratiei' pe 2018 realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), conform caruia Romania ocupa ultimul loc intre tarile membre ale Uniunii Europene, relateaza miercuri Euronews pe site-ul sau.

EIU, divizia de cercetare si analiza a grupului The Economist, scrie in raportul sau ca 'indispozitia democratica' s-a resimtit in special in vestul Europei, unde starea democratiei s-a deteriorat pentru al treilea an consecutiv.

Totusi, chiar si cu o usoara imbunatatire raportata in 2018, estul Europei s-a deteriorat cel mai mult de cand EIU si-a inceput 'Indexul democratiei' in 2006.

In ciuda 'indispozitiei democratice', tarile din Europa domina in continuare primele locuri din Index la nivel global - Norvegia este pe pozitia intai, fiind urmata de Islanda si Suedia.

Rusia, cea mai putin democrata tara din Europa

Rusia a fost declarata cea mai putin democrata tara din Europa, situandu-se pe pozitia 144 in Indexul global, sub tari precum Afganistan si Zimbabwe.

Europa de Vest are cele mai multe tari pe care raportul le considera 'democratii depline', in timp ce Europa de Est domina in schimb categoria 'democratiilor imperfecte'.

Multe tari din Europa au avut scaderi notabile in Indexul EIU pe 2018, printre care Austria, Georgia, Ungaria, Rusia si Turcia. Insa cea mai mare mare deteriorare s-a inregistrat in Italia.

Totusi, statisticile nu sunt in totalitate negative. In ciuda deteriorarii generale din ultimii trei ani in vestul Europei, Finlanda, Germania si Malta au avansat in 2018, scrie Agerpres.

De asemenea, in Europa de Est, "imbunatatiri substantiale" au fost inregistrate in Armenia, Estonia si Macedonia.

Dintre tarile membre ale Uniunii Europene, Suedia s-a plasat pe prima pozitie.

La celalalt capat, Romania s-a plasat pe ultima pozitie dintre tarile din UE, in timp ce penultimul loc este ocupat, la o diferenta foarte mica, de Croatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.