Statele membre UE dau dovada de o ''ipocrizie excesiva'' cu privire la discutiile asupra planului de extindere a misiunii Frontex, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relateaza dpa.

"De peste doi ani, toti sefii de stat si de guvern ai UE au cerut o mai buna protectie a frontierelor externe ale Europei", a afirmat Juncker intr-un interviu publicat duminica de ziarul german Welt am Sonntag.

"Si acum exista brusc preocupari din toate partile. Se presupune ca (intarirea Frontex) ar afecta suveranitatea nationala, totul decurge prea repede si numerele au devenit prea mari. Este o ipocrizie excesiva", a mai spus el.

Comisia Europeana a propus in septembrie ca efectivele acestei misiuni sa ajunga pana in anul 2020 la circa 10.000 de membri. Dar liderii europeni au recunoscut recent ca realizarea acestui obiectiv va necesita mai mult timp, mai ales ca unele state membre se tem ca sporirea atributiilor acestei misiuni le va diminua controlul suveran asupra propriilor frontiere, scrie Agerpres.

Ca urmare a criticilor venite din partea mai multor state, presedintia austriaca a UE a sugerat amanarea sporirii efectivelor Frontex pana in 2027.

La inceputul acestei luni, ministrul german de interne Horst Seehofer a declarat ca 2025 ar putea fi o "un calendar fezabil".

Juncker a acuzat tarile care s-au plans cel mai tare in legatura cu securitatea la frontiera ca sunt cel mai putin angajate in acest proiect.

"Europa nu poate functiona asa", a spus el. "Trebuie sa actionam repede ca sa fim pregatiti si pentru ca frontierele externe ale UE sa fie cu adevarat sub control", a mai spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.