Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat miercuri ca Rusia va desfasura anul viitor primul sau regiment de rachete hipersonice ce pot fi echipate cu focoase nucleare, aceasta insemnand ca tara sa are acum un nou tip de arma strategica, relateaza agentia Reuters.

Putin a facut anuntul respectiv dupa ce a urmarit ceea ce Kremlinul sustine c-a fost un test privind desfasurarea prealabila a unui nou sistem de rachete, denumit Avangard.

''Acest test, care tocmai s-a incheiat, s-a desfasurat cu succes. Incepand de anul viitor, 2019, fortele armate ale Rusiei vor avea noul sistem intercontinental strategic Avangard... Este un mare moment in viata fortelor armate si a tarii. Rusia a obtinut un nou tip de arma strategica'', a declarat Putin in cadrul unei reuniuni guvernamentale, potrivit Agerpres.

Rusia a afirmat ca noul sistem de rachete, una dintre noile arme anuntate de catre Putin in martie, dispune de un grad inalt de manevrabilitate, permitandu-i sa evite usor sistemele de aparare anti-racheta.

Putin a urmarit de la distanta testul de miercuri dintr-o cladire a Ministerului rus al Apararii din Moscova. Kremlinul a descris testul intr-un comunicat, spunand ca racheta Avangard, lansata dintr-o locatie din sud-vestul Rusiei, a atins si a distrus cu succes o tinta aflata in Extremul Orient al Rusiei.

In luna martie, Putin a anuntat o serie de noi arme, inclusiv Avangard, in cadrul unuia dintre cele mai belicoase discursuri ale sale din ultimii ani, spunand ca ele ar putea sa loveasca orice punct din lume si sa evite un sistem anti-racheta american.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.