Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat sambata 'violenta disproportionata' cu care au actionat, in opinia lui, autoritatile franceze impotriva "vestelor galbene", transmite AFP si dpa.

"Dezordinea domneste pe strazile din numeroase tari europene, incepand cu Parisul. Televiziunile, jurnalele sunt pline de imagini cu masini care ard, magazine jefuite, riposte din cele mai violente ale politei impotriva manifestantilor", a afirmat Erdogan, potrivit Agerpres.

Turcia este "in acelasi timp contra scenelor de haos provocate de manifestanti si impotriva violentei disproportionate care le este opusa", a mai spus Erdogan, aratand ca urmareste situatia "cu preocupare".

Manifestatiile din Franta sunt relatate pe larg de media din Turcia, care au difuzat in bucla in ultimele zile mai ales imaginile cu liceeni ingenuncheati si cu mainile pe cap dupa ce au fost retinuti de politie la Mantes-la-Jolie, in apropiere de Paris.

"Uitati-va putin la ce fac politistii celor care ii criticau pe politistii nostri", a reactionat presedintele Erdogan, potrivit caruia Europa "a esuat pe planurile democratiei, drepturilor omului si libertatilor".

"Cei care au incitat (miscari) anti-migranti si anti-islam de dragul populismului politic au cazut in propria lor capcana. Zidurile de securitate si de bunastare nu sunt zguduite de migranti sau de musulmani, ci de proprii cetateni ai Europei", a adaugat liderul turc, in fata unei adunari a sustinatorilor sai, la Istanbul.

El a acuzat unele state europene ca au pastrat tacerea in privinta tentativei de puci din iulie 2016 a unei factiuni a armatei turce. "Acestia sunt cei care au ramas tacuti impotriva celor care au incercat sa verse sange si sa dea foc strazilor noastre", a mai spus Erdogan


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.