Dupa a patra zi de mobilizare a "vestelor galbene", presedintele francez, Emmanuel Macron, este asteptat sa anunte noi masuri ca raspuns la aceasta criza sociala care ii pune la incercare mandatul, comenteaza AFP.

Circa 125.000 de manifestanti au protestat sambata pe strazile Frantei, a informat Ministerul de Interne, iar daca au avut loc noi violente, amploarea lor a fost mai redusa decat in urma cu o saptamana.

Potrivit premierului Edouard Philippe, "a sosit timpul dialogului" si "acum trebuie refacuta unitatea nationala", subminata de aceasta fronda populara fara precedent nascuta pe retelele sociale.

Presedintele Emmanuel Macron "va vorbi" - poate luni - si "este datoria lui sa propuna masurile" pentru a permite "intregii natiuni franceze sa se regaseasca", a declarat Edouard Philippe sambata seara, potrivit Agerpres.

Tinta recurenta a manifestantilor, cu sloganul omniprezent "Macron demisia", seful statului, care nu a luat cuvantul in public in aceasta saptamana, a ramas pentru noua zi de mobilizare in palatul prezidential, inconjurat de un impozant dispozitiv de protectie. Pana in prezent, el l-a lasat in prima linie pe Edouard Philippe, atat in parlament, cat si in fata presei.

Tiruri cu gaze lacrimogene pe marginile bulevardului Champs Elysées, vitrine sparte sub luminile de Craciun si masini incendiate la Paris, dar si altercatii si distrugeri in marile orase din provincie ca Bordeaux, Toulouse, Marsilia sau Nantes, si in continuare baraje rutiere si drumuri blocate: imaginile de sambata au marcat spiritele inca o data.

Au fost insa fara comparatie cu scenele de gherila urbana de la Arcul de Triumf - unul din monumentele emblematice ale Frantei - si din mai multe zone rezidentiale ale Parisului petrecute cu o saptamana inainte si care au socat intreaga lume.

'Vestele galbene', provenite majoritar din randul claselor populare si de mijloc, se declara excedate de politica fiscala si sociala a presedintelui Emmanuel Macron.

Pasul inapoi facut de guvern in privinta majorarii taxei la carburanti, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus insa la stingerea miscarii, care se opune elitelor politice si partidelor traditionale, si este lipsita de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.