Cea mai batrana calugarita din lume, o poloneza apartinand ordinului dominican, care a protejat mai multi evrei in timpul Holocaustului, a murit la varsta de 110 ani in orasul Cracovia, au anuntat reprezentantii arhidiocezei locale, citati de AFP.

Sora Cecylia Maria Roszak, care a implinit varsta de 110 ani pe 25 martie 2018, a primit in 2009 titlul de "Drept intre popoare" din partea Institutului Yad Vashem din Ierusalim.

Nascuta in 1908 in regiunea Poznan din vestul Poloniei, ea s-a calugarit in 1929 la manastirea Na Grodku din Cracovia, apoi a rostit juramintele religioase dupa cinci ani.

Trimisa in 1938 la Vilnius - in perioada in care acest oras, in prezent capitala Lituaniei, era inca o localitate poloneza - Cecylia Maria Roszak a participat la infiintarea unei manastiri unde, alaturi de colegele ei, a ascuns zece evrei, dintre care unii erau membri cunoscuti din Rezistenta, in timpul ocupatiei nazistem, scrie Agerpres.

Interpreta la orga, corista si administrator, ea a fost aleasa de mai multe ori in functia de stareta a comunitatii sale. In urma cu cativa ani, desi depasise varsta centenarului, le-a marturisit celorlalte calugarite ca "viata este frumoasa, insa mult prea scurta", potrivit unui comunicat publicat pe site-ul arhidiocezei din Cracovia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.