Un tribunal din Guatemala a condamnat miercuri un fost militar la 5.160 de ani de inchisoare pentru masacrarea a 171 de persoane in ceea ce este considerata a fi drept una dintre cele mai grave atrocitati comise in razboiul civil de 36 de ani din aceasta tara, informeaza joi Reuters.

Procurorii au declarat ca Santos Lopez a participat in 1982 la uciderea in masa a aproape tuturor barbatilor, femeilor si copiilor din satul Dos Erres.

Lopez a fost acuzat ca facea parte din patrula speciala de elita Kaibiles care a fost trimisa la Dos Erres pentru a-i gasi pe membrii unui grup de gherila care au atacat un convoi militar, scrie Agerpres.

Dupa ce patrula nu a reusit sa-i gaseasca pe membrii gherilei, toti satenii au fost scosi din casele lor si multe tinere au fost violate, potrivit procurorilor. Pentru a ascunde violurile, patrula speciala i-a ucis aproape pe toti cei care locuiau acolo.

Masacrul a avut loc in timpul regimului fostului dictator militar al Guatemalei, Efrain Rios Montt, care a murit in aprilie in timp ce era judecat pentru acuzatii de genocid comis in una dintre cele mai sangeroase faze ale conflictului din perioada Razboiului Rece ce a durat din 1960 pana in 1996.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.