Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a numit joi 10 judecatori la Curtea Suprema, in ciuda amenintarii cu sanctiuni din parte Uniunii Europene, informeaza DPA.

Magistratii au fost numiti la camera disciplinara nou infiintata, care potrivit unor experti in domeniul judiciar ar putea fi folosita ca un instrument de intimidare a celor care au o atitudine critica fata de guvern.

Partidul de guvernamant Lege si Justitie (PiS), de orientare conservatoare si nationalista, este acuzat de influentarea politica a instantei supreme, unde urmeaza sa fie numiti 44 din cei aproape 120 de judecatori, arata Reuters, potrivit Agerpres.

Zece decani ai facultatilor de drept poloneze afirma intr-o scrisoare publicata joi ca unii candidati nu sunt calificati corespunzator si ca guvernul submineaza independenta justitiei..

In cadrul reformei judiciare, PiS a inceput din iulie sa oblige judecatorii Curtii Supreme sa se pensioneze anticipat. Pana acum au fost exclusi astfel din instanta 21 de judecatori.

Comisia Europeana a criticat reformele judiciare din Polonia in ultimii doi ani, iar in 2017 a declansat procedura privind incalcarea valorilor europene fundamentale de catre guvernuk de la Varsovia.

PiS sustine ca obiectivul sau este eliminarea coruptiei din sistemul judiciar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.