In Franta, 60% dintre copii s-au nascut anul trecut in afara casatoriei, un record la nivelul Uniunii Europene, rata fiind chiar 80% pentru copiii cu mame sub 25 de ani, indica un studiu publicat marti de INSEE, institutul national de statistica, transmite AFP.

Desi nasterile in afara casatoriei 'au fost multa vreme percepute drept contrare normelor sociale' si au ramas cazuri mai curand de exceptie (sub 10%) pana la sfarsitul anilor 1970, ulterior ele s-au banalizat treptat, observa INSEE, potrivit Agerpres.

Acesta a analizat cele 770.000 de nasteri declarate la Starea Civila anul trecut, o cifra in scadere pentru al treilea an consecutiv, fata de 2016 diferenta fiind de 1,8%.

'Raspandirea Pacs (Pact civil de solidaritate) si a uniunilor libere, in detrimentul casatoriei, precum si cresterea varstei la casatorie au facut ca nasterile in afara casatoriei sa fie majoritare incepand din 2006', arata INSEE.

In 2017, 60% din copii s-au nascut in afara casatoriei in Franta.

La nivelul Uniunii Europene, nasterile in afara casatoriei au fost majoritare in opt state din 28, cu o medie de 42,6%.

La polul opus fata de Franta, in Grecia mai putin de 10% dintre copiii s-au nascut in afara casatoriei.

In Franta, 'mai multe legi votate din 1972 au asigurat progresiv egalitatea in drepturi a copiilor altadata numiti ''legitimi'', daca erau nascuti in interiorul casatoriei, sau ''naturali', in caz contrar, distinctie ce a luat sfarsit in 2009', mai aminteste INSEE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.