Presedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat sambata ca influenta Bisericii Ortodoxe subordonata Patriarhiei Moscovei, care numara milioane de credinciosi in Ucraina, constituie o "amenintare directa la securitatea nationala" a tarii sale, informeaza AFP.

"Consider ca este absolut necesar sa taiem toate tentaculele cu care tara agresoare opereaza in corpul statului nostru", a spus Porosenko, referindu-se la Rusia.

Potrivit presedintelui ucrainean, Biserica Ortodoxa ce tine de Patriarhia Moscovei "este separata de stat doar pe hartie" si "sustine in totalitate si neconditionat politica revansarda si imperialista a Kremlinului".

Seful statului ucrainean s-a exprimat in cadrul ceremoniilor ce marcheaza implinirea a 1030 de ani de la crestinarea Rusiei Kievene, a carei mostenire istorica face obiectul unei dispute intre Rusia si Ucraina in prezent.

Zeci de mii de credinciosi ucraineni ai Bisericii Ortodoxe subordonate Patriarhiei Moscovei au defilat vineri sub inalta supravegherea fortelor ordine cu ocazia acestei date. Politia s-a temut de confruntari cu nationalistii ucraineni.

Ucraina are doua biserici ortodoxe disidente fata de Patriarhia Moscovei, intre care cea subordonata Patriarhiei Kievului. Dar ele nu sunt recunoscute de nici o alta biserica ortodoxa din lume, scrie Agerpres.

Biserica subordonata Patriarhiei Moscovei ramane cea mai mare comunitate religioasa din aceasta tara in conformitate cu numarul de parohii. Dar, potrivit unui sondaj din 2015, 44% dintre ucraineni se identifica drept credinciosi ai Patriarhiei Kievului, in comparatie cu 21% ai bisericii subordonate Patriarhiei Moscovei.

Deseori tensionate, relatiile dintre cele doua biserici au fost exacerbate de criza ruso-ucraineana marcata de anexarea Crimeii de catre Rusia in martie 2014, ce a fost urmata de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei, soldat pana acum cu 10.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.