Oksana Saciko, cofondatoare si fosta membra a grupului feminist ucrainean Femen, s-a sinucis in apartamentul sau din Paris, la varsta de 31 de ani, a anuntat marti intr-o declaratie pentru AFP Inna Sevcenko, actuala lidera a organizatiei.

'Oksana a fost gasita ieri (luni) la Paris, in apartamentul sau. Ea s-a sinucis', a precizat telefonic Inna Sevcenko pentru France Presse.

In cursul diminetii, Anna Gutol, o alta cofondatoare a miscarii, anuntase decesul acesteia pe pagina sa de Facebook, ramanand evaziva cu privire la cauzele mortii ei: 'Ne-a parasit Oksana Saciko, cea mai curajoasa (...). Impreuna cu apropiatii si familia ei, suntem in doliu si asteptam versiunea oficiala a politiei. Pentru moment, ceea ce stim este ca (...) trupul Oksanei a fost gasit in apartamentul sau din Paris. Potrivit prietenilor sai, ea a lasat o scrisoare de adio!'

Cu toate acestea, data exacta a mortii tinerei ucrainence urmeaza sa fie stabilita de expertiza medico-legala, dar in data de 20 iulie ea era inca in viata, a declarat o alta confondatoare a Femen, Aleksandra Sevcenko, pentru BBC Ucraina.

Aplicatia Telegram Paris Burns informeaza ca Oksana Saciko a avut inainte doua tentative de sinucidere. In scrisoarea sa de adio, tanara scrie: 'Totul este un Fake!'

Impreuna cu alte trei militante, Oksana Saciko a fondat miscarea feminista ucraineana cunoscuta pentru actiunile sale topless in aprilie 2008 la Kiev (Ucraina). In genere, miscarea lupta impotriva discriminarii si exploatarii sexuale a femeilor din Ucraina si din lumea intreaga.

Exilata in Franta din 2013, unde a primit azil politic, tanara a parasit organizatia si si-a continuat activitatea de pictorita.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.