Vulcanul Fuego din Guatemala si-a incheiat, dupa 16 ore, activitatea si cea mai violenta eruptie care s-a soldat cu 25 de morti si 1,7 milioane de persoane afectate, relateaza luni EFE.

Institutul National de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie si Hidrologie (Insivumeh) a informat ca vulcanul, situat intre departamentele Escuintla, Chimaltenango si Sacatepéquez, din vestul tarii, si-a incheiat eruptia.

Coloana de cenusa expulzata de vulcan a ajuns pana la 10.000 de metri inaltime, insa la ora locala 22:00 (04:00 GMT ) a coborat pana la 4.500 metri, potrivit Insivumeh.

Statia seismica FG3 a inregistrat ultimul flux piroclastic la ora locala 18:45 (00:45 GMT), iar apoi vulcanul a inregistrat explozii normale cu degajare masiva de gaze.

Undele de soc si tunetele au disparut, noteaza Insivumeh, care a precizat ca "eruptia s-a incheiat, dar ca exista cenusa in aer pe o distanta de 20 de kilometri de perimetrul vulcanului".

Insivumeh a avertizat insa ca exista posibilitatea ca vulcanul, cu o inaltime de 3.763 metri, sa-si reia eruptia.

In departamentele Escuintla, Chimaltenango si Sacatepéquez a fost declarata alerta rosie, cea maxima, iar in restul tarii masuri de prevenire, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.