Coreea de Nord si-a distrus situl de teste nucleare, au informat joi Associated Press si Sky News, actiune prezentata de regimul de la Phenian drept un gest de bunavointa inainte de summitul cu SUA, prevazut sa se desfasoare in Singapore pe 12 iunie, transmite AFP.

Phenianul si-a facut public planul de a neutraliza 'complet' situl sau de la Punggye-ri, in nord-est, si cativa jurnalisti straini au fost invitati sa asiste la operatiune.

"A avut loc o explozie enorma, s-a putut simti. Praful cadea deasupra noastra, caldura venea deasupra noastra. Zgomotul era foarte puternic", a declarat Tom Cheshire, un jurnalist de la Sky News, pentru site-ul postului de televiziune britanic.

Agentia Yonhap, care citeaza jurnalisti sud-coreeni prezenti la fata locului, a informat ca numeroase explozii au putut fi auzite intreaga zi, intre 11:00 (03:00 GMT) si 16:17, scrie Agerpres.

Situl de la Punggye-ri a fost scena a sase teste nucleare intreprinse de Phenian, dintre care cel mai recent dateaza din septembrie. Acest test, cel mai puternic pana in prezent, ar fi fost efectuat cu o bomba cu hidrogen.

Specialistii sunt divizati in a sti daca situl va deveni intr-adevar inutilizabil. Unii, mai sceptici, sustin ca situl nu mai este util dupa sase teste nord-coreene, dar ca acesta poate fi reconstruit rapid in caz de nevoie. Altii remarca faptul ca Nordul a acceptat sa-l distruga fara conditii prealabile sau fara sa ceara ceva in schimb Washingtonului, ceea ce demonstreaza, in opinia lor, ca regimul este serios in dorinta sa de schimbare.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.