Politia australiana va avea dreptul sa verifice identitatea oricarei persoane in aeroporturile din tara, fara a da explicatii, a anuntat marti premierul Malcolm Turnbull.

In baza noilor prevederi, politistii vor putea cere prezentarea actelor de identitate si vor putea ordona oricui sa paraseasca aeroportul, fara a trebui sa ofere un motiv, scrie Agerpres.

Pana acum, australienii nu aveau obligatia de a avea asupra lor acte de identitate si politia nu le putea cere sa-si dea numele sau sa plece dintr-un loc anume fara o justificare.

Decizia de a inzestra politia australiana cu puteri sporite vine dupa ce guvernul de la Canberra a anuntat ca va instala pe principalele aeroporturi si pe cele regionale scanere corporale si echipamente avansate cu raze X.

Premierul Turnbull a mentionat recentele atacuri teroriste din orasul indonezian Surabaya drept dovada a amenintarii pe care o reprezinta teroristii pentru aceasta regiune.

Atacurile de duminica din Indonezia "ne amintesc ca trebuie sa fim tot timpul vigilenti", a declarat presei la Melbourne seful executivului australian.

"Politistii sunt antrenati sa observe comportamente si ii urmaresc foarte atent pe cei care par agitati sau care par sa starneasca suspiciuni", a asigurat Turnbull.
Dupa atentatele de duminica, presedintele Camerei deputatilor a parlamentului indonezian, Bambang Soesatyo, a afirmat, marti, ca parlamentul indonezian va accelera revizuirea legislatiei antiterorism, care ar urma sa fie finalizata in iunie.

Cel putin 18 persoane - inclusiv o parte din atacatori - au fost ucise in atentate sinucigase produse duminica la trei lacasuri de cult din Surabaya si luni la sediul politiei. Atacurile au fost comise de doua familii - inclusiv copii - care potrivit politiei faceau parte din gruparea Jemaah Ansharud Daulah, ai carei lideri au jurat credinta Statului Islamic.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.