Barbara Bush, sotia fostului presedinte al SUA George Bush, a murit marti, la varsta de 92 de ani, informeaza Reuters. Decesul a fost anuntat de familie.

Duminica trecuta, se comunicase ca starea sanatatii fostei prime doamne s-a deteriorat si ca s-a renuntat la tratamente, iar ea primea doar ingrijiri pentru diminuarea suferintelor.

Barbara Bush a fost un personaj unic in istorie, care si-a vazut atat sotul, cat si un fiu la Casa Alba. Ea a fost sotia celui de-al 41-lea presedinte al Statelor Unite, George Herbert Walker Bush (1989-1993) si mama celui de-al 43-lea, George Walker Bush (2001-2009). Abigail Adams, sotia presedintelui John Adams (1797-1801) a murit inainte de alegerea ca presedinte a fiului ei, John Quincy Adams (1825-1829).

Barbara si George Bush senior aniversasera in ianuarie 73 de ani de casnicie. Cei sase copii ai lor au preluat de la tata porecla data cu afectiune mamei: "vulpea argintie". In spatele imaginii ei cu parul complet alb se ascundea o aparatoare inversunata a familiei, reaminteste Reuters.

"Va ramane multa vreme in amintiri pentru devotamentul ei fata de tara si familie, pe care le-a servit in egala masura la fel de neabatut", au comunicat presedintele Statelor Unite, Donald Trump, si sotia sa, Melania.

Barbara Bush a respins speculatiile ca isi foloseste influenta asupra sotului in scopuri politice, asa cum au facut predecesoarele ei la Casa Alba, Nancy Reagan si Rosalyn Carter: "Nu ma joc cu functia lui, iar el nu se joaca cu gospodaria mea", a declarat ea la un moment dat.

Nascuta in 8 iunie 1925, Barbara Pierce a copilarit in Rye, statul New York. In 1941 si-a intrerupt studiile la colegiul Smith si s-a logodit cu viitorul presedinte George Bush, pe atunci aviator in forta aeriana a marinei SUA, care primise o permisie in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In 1944, avionul lui a fost doborat de japonezi in Pacific, iar el a fost singurul supravietuitor al echipajului, salvat de un submarin. "Stiam ca o sa vina acasa. Era Superman", a marturisit Barbara Bush despre vremea razboiului, la televiziunea CNN, in 2003. George Bush si "Bar", cum ii mai spunea el, s-au casatorit in 1945. "A fost lucrul pe care l-am facut bine", sustinea el.

Citeste si:
Presedintele Iohannis, mesaj de condoleante omologului american la...
Presedintele Iohannis, mesaj...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.