Premierul britanic Theresa May a declarat sambata ca a autorizat fortele britanice sa desfasoare atacuri de precizie cu rachete de croaziera lansate din aer asupra Siriei pentru a diminua capacitatea Damascului de a produce arme chimice, spunand ca nu a existat alternativa la actiunea militara, relateaza Reuters.

Update 12:51- "Aceasta actiune colectiva transmite un mesaj clar: comunitatea internationala nu va bate in retragere si nu va tolera folosirea de arme chimice. Consider ca masurile luate au slabit considerabil capacitatea regimului sirian de a folosi arme chimice", a declarat Theresa May intr-o conferinta de presa, adaugand ca atacurile au fost "deopotriva juste si legale".

Intrebata despre motivele pentru care nu a consultat Parlamentul inainte de a desfasura aceasta operatiune, ea a invocat considerente de securitate.

"Era just sa luam masurile pe care le-am luat in momentul in care am facut-o", a mai afirmat ea, precizand ca va sustine luni in Parlament un discurs privind Siria.

Citeste si:Angela Merkel, dupa atacurile din Siria: Interventia militara era necesara si corespunzatoare


Patru avioane Tornado ale Fortele Aeriene Regale, dotate cu rachete Storm Shadow, au luat parte la un atac asupra unei unitati militare in apropiere de Homs unde s-a considerat ca regimul sirian avea depozitate arme chimice, a precizat Ministerul Apararii britanic.

Marea Britanie s-a alaturat Statelor Unite si Frantei in ceea ce Theresa May a descris ca un atac "limitat si tintit", dupa ce serviciile de informatii au indicat ca regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad este vinovat de atacul din urma cu o saptamana de la Douma, in care s-ar fi folosit arme chimice.

Citeste si: Prima reactie a lui Vladimir Putin dupa atacurile din Siria. Rusia solicita convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU

May a spus ca atacul cu rachete a fost conceput pentru a minimaliza riscul oricaror victime civile si nu a fost o incercare de a rasturna guvernul sirian.

"Nu este vorba de o interventie intr-un razboi civil. Nu este vorba de schimbarea regimului", a precizat May intr-un comunicat.

Ea a adaugat ca Marea Britanie si aliatii sai au incercat sa foloseasca orice mijloace diplomatice pentru a opri utilizarea de arme chimice, insa au fost in permanenta respinsi, invocand un veto al Rusiei din aceasta saptamana in Consiliul de Securitate al ONU privind o investigatie independenta asupra atacului de la Douma, scrie Agerpres.

Citeste si:
Joe Biden nu doreşte o schimbare de regim în Rusia
Joe Biden nu doreşte o...

Citeste si: Franta sustine ca operatiunea militara occidentala din Siria este "legitima"

"Prin urmare, nu exista o alternativa practica la folosirea fortei pentru a reduce si a descuraja folosirea de arme chimice de catre regimul sirian", a spus ea.

In acelasi timp, ministrul britanic al apararii, Gavin Williamson, a declarat la postul de radio LBC ca atacurile asupra Siriei au avut un impact semnificativ asupra a ceea ce va mai putea face in viitor regimul lui Bashar al-Assad.

Citeste si:


Citeste si:
Theresa May si-a anuntat demisia
Theresa May si-a anuntat demisia

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.