Ministrul de interne german Horst Seehofer a acuzat Uniunea Europeana ca a adoptat o atitudine "de superioritate" in discutiile cu tarile membre din estul Europei in problema repartizarii migrantilor, relateaza Reuters.

Seehofer, membru al CSU, aliatul bavarez al cancelarului Angela Merkel, a facut aceasta apreciere intr-un interviu aparut in editia de duminica a publicatiei Die Welt am Sonntag, la cateva zile dupa ce a declansat o polemica prin afirmatia ca Islamul nu apartine Germaniei.

Fostul premier bavarez a dorit sa arate ca partidul sau se pronunta pentru masuri severe fata de abuzurile legate de migranti inaintea alegerilor din octombrie din landul Bavaria, intr-o incercare de a recastiga alegatorii care au migrat in numar mare spre formatiunea de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). De asemenea, AfD a criticat UE pe tema migratiei, potrivit Agerpres.

Seehofer a cerut continuarea controalelor la frontierele germane intrucat UE este incapabila sa-si apere granitele externe si a criticat Comisia Europeana pentru ceea ce el a numit un ton "moralizator" fata de statele est-europene care au a refuzat sa accepte cotele de atribuire a dreptului de azil in Uniunea Europeana.

O astfel de atitudine este "contraproductiva", a declarat Seehofer, adaugand ca "fiecare tara are mandria ei".

Politicianul conservator, al carui partid este aliat de mult timp al crestin-democratilor Angelei Merkel, a cerut UE sa nu mai ia decizii "peste capul" statelor membre.

"Comisia este deseori paternalista", a declarat el in interviu. "Trebuie sa punem mai multa energie in dialogul cu privire la repartizarea refugiatilor. Daca negociem cu rabdare, majoritatea tarilor o vor sprijini".

Alte tari ar putea contribui in alte moduri, poate prin trimiterea de mai mult personal la granitele UE sau contribuind mai mult la patrulele comune de frontiera, a spus el.

Remarcile lui Seehofer ar putea exacerba tensiunile in cadrul noii "mari coalitii" intre conservatorii lui Merkel si social-democratii de centru-stanga.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Angela Merkel a respins cu fermitate declaratiile anterioare ale lui Seehofer, afirmand vineri ca cei 4 milioane de musulmani care locuiesc pe teritoriul german si religia lor sunt parte a Germaniei. Liderii SPD au criticat, de asemenea, afirmatiile ministrului de interne despre Islam.

Johannes Kahrs, membru al parlamentului si purtator de cuvant al aripei conservatoare a SPD, l-a acuzat pe Seehofer ca-si foloseste noul sau post ministerial pentru campania CSU in Bavaria.

"Construirea de poduri si nu saparea de transee este responsabilitatea tuturor germanilor decenti", a declarat el pentru ziarul Handelsblatt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.