"Noua mea strategie de securitate recunoaste ca spatiul este o zona de lupta, la fel ca pamantul, cerul si marea. Vorbeam despre aceasta zilele trecute pentru ca noi facem o munca extraordinara in spatiu. Am spus, poate, ca avem nevoie de o armata noua si care se va numi armata spatiala. Nu am fost cu adevarat serios, dar mi-am zis ca este o idee buna. Poate ca o vom face", a declarat Trump in timpul unei vizite la baza aeriana Miramar, intr-o suburbie din San Diego, potrivit Agerpres.

De fapt, propunerea de a crea o armata spatiala este mai veche: Camera Reprezentantilor a votat chiar in iulie 2017 un text ce prevede crearea unui "Corp spatial" distinct, separat de armata aerului care gestioneaza in prezent activitatile spatiale.

Cel mai inversunat adversar al acestei idei este insusi ministrul apararii Jim Mattis, care se opune cu inversunare.

"Intr-o perioada in care incercam sa adunam functiile de lupta ale ministerului, nu vreau sa adaugam un serviciu separat care, cel mai probabil, ar oferi o abordare mai ingusta si chiar restrictiva operatiunilor spatiale", a afirmat Jim Mattis intr-o scrisoare trimisa unui parlamentar care se opune crearii acestei ramuri.

Sefa fortelor aeriene Heather Wilson a declarat ca si ea se opune acestei masuri, ceea ce "ar face sa mergem intr-o directie gresita, sa ne incetineasca".

Armata americana are deja patru ramuri: terestra, maritima, aeriana si Corpul expeditionar (al puscasilor marini) al SUA. Operatiunile in spatiu au fost trecute in subordinea fortelor aeriene din anii 1950, aminteste AFP.