Departamentul american de Stat a dat unda verde unui plan al Qatarului, in valoare de 197 milioane de dolari, vizand intarirea capacitatilor tehnologice si logistice ale centrului de operatiuni al fortelor sale aeriene.

Aceasta vanzare va veni in sprijinul politicii externe si securitatii nationale americane "ajutand la imbunatatirea securitatii unei tari prietene", sustine Departamentul de Stat intr-un comunicat, potrivit Agerpres.

Qatarul "a fost si ramane o forta importanta pentru stabilitatea politica si progresul economic in regiunea Golfului Persic", continua Washingtonul.

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egiptul si Bahreinul au rupt, pe 5 iunie anul trecut, relatiile lor diplomatice cu Qatarul, acuzand acest stat ca sustine miscarile extremiste si apropierea de Teheran, marele rival regional al Riadului.

La cateva minute dupa anuntul privind contractul cu Qatarul, Departamentul de Stat al SUA a aprobat de asemenea vanzarea, pentru 270 de milioane de dolari, de rachete Sidewinder Emiratelor Arabe Unite.

Qatarul respinge acuzatiile vecinilor sai. Aceasta tara gazduieste cea mai mare baza americana din Orientul Mijlociu, al-Udeid, care numara aproximativ 10.000 de soldati americani.