Potrivit unui raport al ONU, Coreea de Nord a trimis guvernului sirian materiale ce ar putea fi utilizate pentru realizarea armelor chimice. 

Raportul a fost redactat de o echipa de opt experti, din tari diferite, si nu a fost facut public. Are peste 200 de pagini si contine si copii ale contractelor dintre companiile nord-coreene si cele siriene, dar si facturi ale materialelor trimise.

ONU vorbeste de materiale precum: placi rezistente la acid, supape si termometre, dar si despre tehnicieni nord-coreeni care au lucrat in cadrul unor facilitati cunoscute pentru fabricarea de arme chimice in Siria.

SUA si alte tari au acuzat guvernul sirian ca a folosit arme chimice impotriva civililor.

Raportul ONU atrage atentia asupra pericolului unui asemenea acord intre Siria si Coreea de Nord.

Nu se stie inca daca ONU va publica vreodata acest raport: "nu cunosc data publicarii, daca va exista una. Cred ca mesajul este ca toate statele membre au datoria si responsabilitatea de a respecta toate sanctiunile existente", a declarat Stephane Dujarric, purtator de cuvant al ONU, potrivit Digi24.

Potrivit fostului membru al comitetului privind Coreea de Nord al ONU, intre 2011 si 2014, William Newcomb, raportul reprezinta "un progres important".

Suspiciuni legate de echiparea Siriei de catre Coreea de Nord au existat inca de la inceputul razboiului civil.

"Stiam ca se intampla ceva. Voiam neaparat sa aflam ce se intampla cu programul de arme chimice, dar nu am reusit sa obtinem ce ne doream", a declarat Newcomb.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.