Cercetatorii japonezi au anuntat ca au dezvoltat o metoda de cultura foarte rapida a foliculilor capilari care ar putea duce, in final, la eliminarea calvitiei si la remedierea pierderilor de par provocate de chimioterapie sau de anumite boli, relateaza AFP.

Studiul lor utilizeaza doua tipuri de celule plasate in mici recipienti de silicon pentru cultivarea unor "germeni de foliculi ai parului", sursa micilor cavitati unde apar si se dezvolta firele de par.

Condusa de profesorul Junji Fukuda de la Universitatea nationala din Yokohama, echipa nipona a reusit sa cultive 5.000 de astfel de "germeni" in cateva zile.

Aceasta metoda este prezentata ca un mare pas inainte fata de laborioasele tehnici existente, care reusesc sa creeze doar a 50-a parte din acesti "germeni" o data, scrie Agerpres.

Testele pe oameni ar urma sa nu inceapa mai devreme de cinci ani, dar cercetatorii sunt convinsi ca aceasta tehnica ar putea fi utilizata pentru cresterea abundenta a parului. Aceasta ar putea veni si in ajutorul persoanelor care sufera de cancer si care sunt tratate prin chimioterapie sau care sufera de boli care provoaca o cadere a parului, a declarat Fukuda, ale carui concluzii au fost publicate in revista Biomaterials.

"Clinicile specializate folosesc de multe ori par de pe ceafa pentru a-l planta in zonele frontale ramase fara par. Problema este ca acest lucru nu creste volumul total al parului", a explicat Fukuda.

Tratamentele medicamentoase existente pot incetini caderea parului, dar nu reusesc sa inverseze acest proces, a subliniat el.

Un nou tratament care foloseste aceasta tehnica ar putea fi disponibil in 10 ani, a estimat profesorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.