Coreea de Nord pregateste o fastuoasa parada militara inaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarna luna viitoare in Coreea de Sud, in pofida relansarii relatiilor intercoreene in domeniului sportului, relateaza joi presa sud-coreeana.

Phenianul a suscitat ingrijorare pe plan international in 2017 prin cresterea numarului de lansari de rachete si efectuarea unui al saselea test nuclear prezentat ca fiind un experiment cu bomba cu hidrogen.

Dar Nordul tocmai a acceptat sa participe la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, preconizate sa se deschida la 9 februarie, si sa participe impreuna la ceremonia oficiala de deschidere a evenimentului olimpic.

Coreea de Nord, care celebreaza deseori prin parade militare tot felul de date aniversare, intentioneaza sa sarbatoreasca la 8 februarie 70 de ani de la infiintarea armatei sale, a informat agentia de presa sud-coreeana Yonhap.

Aproximativ 12.000 de soldati, insotiti de echipamente de artilerie si diverse tipuri de armament, vor participa la o parada in apropiere de Phenian, conform Yonhap, care citeaza sub rezerva anonimatului o sursa sud-coreeana.

"Credem ca Nordul va organiza o parada militara la 8 februarie pentru a marca data nasterii armatei sale regulate", a spus sursa mentionata, potrivit Agerpres.ro.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii sud-coreean a refuzat sa comenteze "probleme legate de serviciile de informatii militare".

Sarbatorile celebrate de Coreea de Nord variaza de la an la an, noteaza AFP.

La 15 aprilie 2017, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a prezidat o demonstratie spectaculoasa a armamentului tarii sale, intre care ceea ce arata ca o racheta balistica intercontinentala (ICBM), pentru a sarbatori implinirea a 105 ani de la nasterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Kim Ir-sen, bunicul actualului lider.

Kim Jong-Un a evocat planul de celebrare a 70 de ani de la infiintarea armatei in acest an in discursul de Anul Nou, chemand armata "sa organizeze exercitii de lupta ca si cum ar fi batalii reale".

Citeste si:
China a cerut Rusiei să amâne războiul până după Jocurile Olimpice
China a cerut Rusiei să amâne...

El a profitat de acest discurs pentru a intinde o mana Seulului si a propune participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarna. Recent, Seulul si Phenianul si-au restabilit telefonul rosu in domeniul militar, decizand de asemenea sa participe la Jocurile Olimpice cu o echipa comuna de jucatori de hochei pe gheata feminin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.