O parte dintre bijuteriile Coroanei Britanice au fost ascunse intr-o cutie de metal pentru biscuiti, care a fost ingropata pe domeniul Castelului Windsor, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. 

Aceste informatii au fost dezvaluite intr-un documentar realizat de BBC, care nu a fost inca difuzat. Pana acum se stia ca pietrele pretioase au fost duse in castelul din centrul orasului Windsor, pentru a fi ferite de mainile nazistilor, in cazul unei invazii.

Documentarul BBC prezinta pentru prima data publicului felul in care au fost ascunse aceste obiecte, la ordinul regelui George al VI-lea.

Printre bijuterii se numara si rubinul "Printul Negru" din Coroana Imperiala. Toate au fost puse intr-o cutie de metal pentru biscuiti si ingropate intr-un tunel secret, pe care il foloseau pentru a iesi de urgenta din castel.

Regina nu stia aceste detalii: "Ceea ce este atat de minunat este faptul ca regina nu cunostea acest lucru. A-i spune a parut atat de ciudat", a marturisit comentatorul regal, Alastair Bruce, potrivit Digi24.ro.

Bibliotecarul si administratorul Arhivelor Reginei este cel care a facut descoperirea. Oliver Urquhart Irvine a gasit un "set electrizant de scrisori", adresat reginei Mary, mama lui George al VI-lea al Marii Britanii. Documentele descriu felul in care a fost sapata o groapa cu doua incaperi, folosita pentru a o ascunde pe regina de bombardierele inamice. Groapa era prevazuta cu usi de otel si o trapa de acces, unde se afla cutia si unde se afla si in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.