"Iranienii actioneaza in sfarsit impotriva regimului iranian brutal si corupt", a scris Trump intr-un mesaj difuzat pe Twitter.

"Poporul are putina hrana, inflatie mare si drepturile omului nu sunt respectate", a adaugat liderul de la Casa Alba care si-a intensificat atacurile impotriva Teheranului de la declansarea protestelor in Iran.

Trump declara luni ca a venit 'timpul schimbarii' in aceasta tara a carei atitudine a condamnat-o in mod constant de la venirea sa la putere, in urma cu un an.

Marea Britanie a cerut Iranului sa aiba o dezbatere serioasa despre probleme ridicate de protestatari, a declarat marti purtatorul de cuvant al premierului britanic.

"Credem ca ar trebui sa aiba loc dezbateri serioase despre problemele legitime si importante pe care le ridica protestatarii si asteptam ca autoritatile iraniene sa permita aceasta",
a precizat purtatorul de cuvant.

Violentele din Iran au luat amploare

Noua persoane si-au pierdut viata in noaptea de luni spre marti in mai multe orase din provincia iraniana Ispahan (centru) in cursul violentelor ce au legatura cu miscarea de contestatare cu care se confrunta Iranul incepand de joi, potrivit televiziunii de stat, relateaza AFP.

Sase manifestanti au murit in confruntari cu fortele de ordine in timp ce incercau sa ia cu asalt un post de politie in Qahderijan.

Un copil de 11 ani a fost ucis si tatal sau ranit de focuri de arma ale manifestantilor in Khomeinyshahr in timp ce cei doi treceau pe langa o adunare.

De asemenea, o tanara din cadrul Gardienilor Revolutiei (armata de elita a regimului) a fost ucisa si un alt membru al fortelor respective a fost ranit cu focuri de arma la Kahriz Sang, scrie Agerpres.

Autoritatile au anuntat deja luni seara ca un politist a fost ucis cu focuri de arma in Najafabad.

Circa o suta de persoane au fost de asemenea arestate luni seara in provincia Ispahan, potrivit televiziunii de stat iraniene.

In total, 21 de persoane, intre care 16 manifestanti, au fost ucise de la declansarea joi a protestelor impotriva dificultatilor economice si a puterii din Iran. Protestele au inceput la Machhad (nord-est) si s-au raspandit rapid in intreaga tara.

Reactia liderului suprem iranian

Ayatollahul Ali Khamenei, i-a acuzat marti pe 'inamicii' Iranului ca se unesc pentru a aduce atingere regimului de la Teheran.

''In evenimentele din ultimele zile, dusmanii s-au unit, folosindu-si mijloacele, banii, armele politica si serviciile lor de securitate, pentru a crea probleme regimului islamic'' al Iranului, a afirmat Khamenei, care s-a exprimat pentru prima data de la izbucnirea miscarii de contestare din tara sa.