Cetatenii britanici care lupta pentru gruparea Statul Islamic (SI) ar trebui localizati si ucisi, nu sa li se permita revenirea in tara, a declarat joi noul ministru britanic al apararii, Gavin Williamson. 

"Pur si simplu, punctul meu de vedere este ca un terorist nu poate sa faca rau Marii Britanii. Trebuie sa facem tot ce putem pentru a distruge si elimina aceasta amenintare", a afirmat Williamson pentru tabloidul britanic, potrivit Agerpres.ro.

Se estimeaza ca 800 de persoane cu pasaport britanic s-au adus in Irak si Siria pentru a lupta, dintre care 130 au fost ucisi si circa 400 s-au intors, alti circa 270 ramanand in continuare in Orientul Mijlociu.

Chestiunea a fost abordata direct in 2014 cand un cetatean britanic, Mohammed Emwazi — cunoscut si sub numele de "John Jihadistul"—, a aparut in clipuri de propaganda ale SI care aratau decapitarea unor prizonieri.

Gavin Williamson, care a devenit ministru al apararii luna trecuta dupa ce Michael Fallon a demisionat in urma unor acuzatii de comportament necorespunzator fata de femei, au promis ca luptatorii care au fugit in alte tari vor fi de asemenea urmariti si li se va refuza intrarea in Marea Britanie.

"Trebuie sa ne asiguram ca pe masura ce se divizeaza si se disperseaza in Irak, in Siria si in alte regiuni, vom continua sa ii vanam. Trebuie sa ne asiguram ca nu au spatiu de actiune, ca nu se pot duce in alte tari pentru a predica ura, pentru a predica acest cult al mortii", a declarat el pentru Daily Mail.

Interviul sau a aparut la cateva ore dupa ce doi barbati au comparut in fata unui tribunal din Londra, fiind acuzati de un complot care urmarea uciderea premierului britanic Theresa May.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.