Un torent de noroi - ”ca un tsunami” - a devastat miercuri doua localitati de la periferia Atenei, in urma unor ploitorentiale, omorand cel putin 14 persoane, relateaza AFP.

In urma unor cautari ale unor echipe de interventie, bilantul a continuat sa creasca de miercuri dimineata.

Pompierii inregistrau miercuri seara 14 morti - barbati si femei -, majoritatea persoane in varsta, au precizat ei.

”A venit ca un tsunami”

Unele persoane au fost blocate in locuinte, ca doi octogenari care stateau la subsol, altele au fost luate de apa pe cand se aflau afara sau in vehicule.

Corpurile a doi barbati au fost tarate pana la mare, de unde au fost recuperate de politia portuara, scrie News.ro.

”A venit ca un tsunami”, a declarat pentru AFP comerciantul Evangelos Kolovetzos, al carui magazin a fost in intregima devastat, geamurile au fost sparte iar usile fortate.

Coborand pante abrupte, in urma ploilor violente din noaptea de marti spre miercuri, torente de noroi s-au abatut, miercuri dimineata, asupra localitatilor Nea Peramos si Mandra, situate la aproximativ 50 de kilometri de Atena, luand la vale tot ce-au intalnit in drum.

”Dezastru biblic”

Un camion blocat intr-o balta de noroi, masini lovite de copaci doborati, tot felul de lucruri acopereau strazile - pagubele erau considerabile, potrivit unor imagini AFP la fata locului.

Cele doua localitati au fost declarate in ”stare de urgenta”, iar aproximativ 200 de pompieri au fost trimisi in zona. Serviciile lor au precizat ca au primit peste 600 de apeluri.

”Strazile noastre sunt complet distruse (...). O mie de locuinte au fost inundate, o treime din oras”, a declarat pentru postul public de televiziune ERT primarul din Nea Peramos, Stavros Fotiou.

”Totul e pierdut, este un dezastru biblic”, a declarat primarul din Mandra, Ioanna Kriekouki.

Aproximativ zece pasageri au fost evacuati de la bordul unui autobuz luat de curent, iar zidurile unei fabrici au cedat sub sovoaie. Fabrica de coment de la Mandra a fost, de asemenea, inundata.

La Mandra, buldozere procedau miercuri dupa-amiaza la o prima curatare, intr-un du-te-vino de ambulante, insa axele principale erau inundate sau blocate de moloz.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 2 - 30 octombrie 2023. În ce regiuni se așteaptă...
Prognoza meteo ANM 2 - 30...

”Accesul in zona este dificil, resturi s-au acumulat pana la acoperisul caselor”, a declarat un purtator de cuvant al pompierilor, Yiannis Kapakis.

Alimentarea cu electricitate s-a intrerupt in mai multe puncte in localitate, in care sunt raspandite mai multe ateliere si fabrici.

La Nea Peramos, alimentarea cu apa a fost intrerupta, iar revenirea la normal ar putea sa ia pana la cinci zile, potrivit lui Fotiou.

Premierul Alexis Tsipras si-a exprimat, intr-un tweet, ”profunda tristete” fata de victime si a trimis o echipa guvernamentala la fata locului pentru a coordona operatiunile.

El urma sa conduca miercuri seara o reuniune de criza, in contextul in care se prognoza continuarea precipitatiilor peste noapte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.