Potrivit unui raport al Institutului american Soufan Center, peste 5.600 de luptatori ISIS s-ar fi intors in tarile de origine. 

Expertii sunt de parere ca gruparea "va supravietui campaniei globale impotriva sa atata timp cat persista conditiile care i-au favorizat expansiunea" si ca fostii luptatori "vor continua sa prezinte un factor de risc", odata ajunsi in tarile lor de origine, anunta expertii think-tank-ului, potrivit Stirileprotv.ro.

Raportul vorbeste despre peste 5.600 de cetateni sau rezidenti din 33 de tari, care s-au intors acasa dupa ce au luptat pentru ISIS. Autorii raportului catalogheaza aceasta actiune drept "o provocare uriasa pentru institutiile de securitate", daca statele respective nu au identificat inca o solutie pentru aceasta problema.

Rusia inregistreaza cel mai mare contingent de luptatori in Siria si Irak (peste 3.400). Dintre acestia, doar 400 s-ar mai fi intors acasa. Pe locul 2 se afla Arabia Saudita, urmata de Iordania, Tunisia si Franta.

Romania nu se numara printre statele din care au provenit jihadisti.

Raportul Soufan Center atrage atentia asupra faptului ca luptatorii ISIS sunt foarte bine antrenati si ar putea comite atacuri in Europa. Dintre cei 173 de potentiali atentatori-kamikaze care se afla pe listele cu jihadisti capturate in Irak, 6 sunt europeni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.