Guvernul spaniol ar putea sa renunte sa suspende autonomia Cataloniei daca presedintele separatist al regiunii va accepta sa convoace alergeri regionale, pentru a reporni de la zero si a pune capat conflictului cu Madridul, potrivit unei surse guvernamentale, relateaza AFP.

”Daca el (Carles Puigdemont) convoaca alegeri, potrivit modalitatilor avute in vedere, acest lucru ar putea sa fie considerat drept o intoarcere la legalitate”, a declarat o sursa guvernamentala pentru AFP sub protectia anonimatului, confirmand informatii dezvaluite de presa spaniola.

Aceasta declaratie a fost facuta in contextul in care seful opozitiei spaniole, socialistul Pedro Sanchez, aflat in contact permanent cu seful Guvernului spaniol in acest subiect, a confirmat, de la Bruxelles, aceasta optiune.

”Singura cale posibila pentru Puigdemont este sa restaureze legalitatea, iar din punct de vedere politic sa convoace alegeri anticipate”, a declarat Sanchez. El a adaugat ca aceasta cale va pune capat ”fara nicio indoiala” amenintarii suspendarii autonomiei.

Aceasta oferta poate sa fie interpretata ca o deschidere

In acest fel, ar putea surveni o dezamorsare a crizei care dureaza de cateva saptamani intre Barcelona si Madrid.

Guvernul central, in opinia caruia separatistii sunt ”in afara legii”, ameninta sa suspende total sau in parte autonomia catalana.

Alegeri ar putea sa permita sa se evite sa se ia aceasta masura dura, care nu a mai fost aplicata de cand Spania a redevenit la democratie, in 1977, si care ar risca sa declanseze tulburari in aceasta regiune strategica cu 7,5 milioane de locuitori.

Ele le-ar permite separatistilor sa renunte la amenintarile cu declararea independentei, cu speranta de a-si consolida pozitia in alegeri. Ei au obtinut 72 de mandate din 135, cu 47,8% din voturi, in 2015, scrie News.ro.

Insarcinatul cu Relatii Internationale in Guvernul catalan Raul Romeva a parut sa indeparteze ipoteza alegerilor regionale, dand asigurari, de la Bruxelles, ca aceasta optiune ”nu se afla pe masa”.

Insa o sursa guvernamentala catalana, contactata de AFP, s-a aratat mai putin transanta.

”Pentru moment, acest lucru nu se afla intre prioritatile noastre”, a declarat aceasta sursa. ”Nu vom lua decizia. Asteptam sa vedem ce va decide (Madridul) maine”, a adaugat ea.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Carles Puigdemont este supus unor presiuni din partea sustinatorilor independentei, dupa organizarea referendumului de autodeterminare interzis de la 1 octombrie, in care afirma ca separatistii au obtinut o victorie cu 90% din voturile exprimate de 43% din catalanii cu drept de vot.

Tabara sa il impinge sa declare independenta, insa mediile economice privesc cu mare ingrijorare plecarea a sute de intreprinderi din Catalonia.

Guvernul spaniol l-a somat sa spuna joi la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei) daca a declarat sau nu independenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.