Reprezentantii Guvernului de la Madrid resping declaratia facuta in Parlamentul regional de catre liderul separatist catalan Carles Puigdemont, pe care o asimileaza unei declaratii de independenta, precum si ideea medierii internationale, miercuri fiind programata o sedinta de urgenta a Executivului spaniol, anunta BBC.

Viceprim-ministrul spaniol l-a descris pe Puigdemont ca fiind o persoana "care nu stie unde se afla si incotro merge".

Premierul Mariano Rajoy a convocat o reuniune de urgenta a cabinetului pentru a discuta pasii de urmat.

Vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria a respins propunerea lui Puigdemont privind initierea unor discutii prin intermediul unui mediator international.

"Nici domnul Puigdemont nici nimeni altcineva nu poate avea pretentia sa impuna mediere", a declarat ea.

"Dupa ce a ajuns atat de departe si a dus Catalonia la cel mai inalt nivel de tensiune din istorie, presedintele Puigdemont isi supune regiunea autonoma celui mai inalt nivel de incertitudine. Discursul pe care l-a sustinut astazi este al unei persoane care nu stie unde se afla si incotro merge si nici cu cine vrea sa mearga", a spus Soraya Saenz de Santamaria.

Ministrul Justitiei, Rafael Catala a reiterat pozitia Guvernului potrivit careia referendumul a fost ilegal, iar rezultatele nu sunt valide.

Puigdemont a declarat in Parlamentul regional ca referendumul de la 1 octombrie, pe care Madridul il considera ilegal, ii da mandat sa declare independenta Cataloniei fata de regatul spaniol, scrie News.ro.

Puigdemont a cerut Parlamentului catalan sa suspende efectele oricarei declaratii de independenta pe o perioada de cateva saptamani, in vederea unui dialog.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.