Democratia spaniola este aici pentru a ramane si nicio conspiratie separatist nu o va distruge”, a spus Llosa, dupa ce i-a adus un omagiu Barcelonei, “capital spaniola a culturii”.

Scriitorul in varsta de 81 de ani, laureat al premiului Nobel pentru literatura, a precizat ca pasiunea poate fi periculoasa cand este motivata de fanatism si rasism. “Cea mai rea dintre toate este pasiunea nationalista”, a adaugat el.

Vargas Llosa a mai afirmat ca nu va permite distrugerea a ceea ce s-a construit in 500 de ani de istorie. “Credem in coexistenta, in libertate si le vom demonstra acestor separatisti ca Spania este o tara moderna, care nu va ceda in fata unei conspiratii separatist care vrea sa o transforme intr-o tara din lumea a treia. Traiasca libertatea, visca Cataluna. Viva la libertad, visca Cataluña, viva España”.

Aproape un milion de persoane au manifestat la Barcelona pentru unitatea Spaniei si impotriva referendumului din Catalonia, demonstratia fiind organizata de Societatea Civila Catalana.

Manifestatii au avut loc si la Londra, Paris si Bruxelles, la acestea fiind prezente zeci de persoane.