Regele Spaniei Felipe al VI-lea i-a condamnat marti seara, intr-un discurs televizat, pe organizatorii referendumului de duminica pe tema independentei in Catalonia, pe care i-a avertizat ca s-au plasat ”in afara legii si democratiei”, relateaza BBC News, AFP si The Associated Press.

In acest discurs catre natiune, Felipe a subliniat ca situatia din Spania este ”extrem de grava” si a indemnat la unitate.

Autoritatile catalane au incalcat in mod deliberat legea, printr-un ”comportament iresponsabil”, iar statul spaniol este necesar sa asigure ordinea constitutionala si statul de drept in Catalonia, a subliniat suvernaul, relateaza The Associated Press,

Societatea catalana este in prezent fracturata si dezbinata”, a declarat Felipe referindu-se la criza politica si evocand ”momente foarte grave in viata noastra democratica”.

Suveranul a subliniat ca este necesar ca statul sa asigure ordinea constitutionala, corecta functionare a institutiilor catalane si statul de drept. Regele le-a reprosat liderilor catalani care au organizat referendumul faptul ca si-au dovedit astfel ”lipsa de loialitate” fata de Spania, potrivit BBC.

El a avertizat ca aceasta consultare ilegala poate pune in pericol atat economia bogatei regiuni autonome din nord-estul regatului, cat si a intregii Spanii.

Insa Spania ”va depasi aceste momente dificile”, a subliniat Felipe.

Sute de mii de persoane protesteaza, in Catalonia, fata de violentele politiei in referendumul de duminica, in care au fost ranite aproape 900 de persoane.

Guvernul de la Madrid a catalogat referendumul drept ilegal.

Executivul a amenintat ca va adopta ”toate masurile necesare” in vederea contrcararii sfidarii catalane si organizeaza negocieri cu liderii opozitiei la nivel national cu scopul de a ajunge la un consens intre partide asupra raspunsului sau, ceea ce ar putea conduce la suspendarea autonomiei regiunii.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.