Presedintele american Donald Trump a felicitat-o joi pe Angela Merkel pentru obtinerea celui de-al patrulea mandat de cancelar in alegerile parlamentare de duminica, intr-o convorbire la telefon in care au discutat de asemenea despre acordul in domeniul nuclear cu Iranul si criza nord-coreeana a anuntat Casa Alba. 

Trump ”a subliniat relatiile profunde care leaga (cele doua) tari, eforturile comune de a promova pacea si prosperitatea si angajamentul Statelor Unite fata de indelungata si puternica lor alianta cu cu Guvernul si poporul german”, arata Casa Alba intr-un comunicat, potrivit News.ro.

Cei doi lideri au discutat de asemenea despre acordul in domeniul nuclear cu Iranul si ”cum sa contracareze activitatile maligne ale Iranului in Orientul Mijlociu”, dar si despre ”importanta dezarmarii nucleare a Peninsulei Coreea”, se arata in comunicat.

O purtatoare de cuvant a Casei Albe, Sarah Sanders, anunta in cursul saptamanii ca Trump si Merkel lucrau sa stabileasca o convorbire telefonica si ca au discutat saptamana trecuta inainte de alegerile parlamentare germane.

Trump are o relatie dificila cu Merkel, pe care a criticat-o din cauza modului in care a gestionat criza refugiatilor, comertul si alte subiecte. Ea l-a criticat la randul ei, mai subtil, din cauza politicii sale ”America First”.

Retorica miliardarului republican cu privire la ”America prima” si decizia sa de a-si retrage tara din Acordul de la Paris a iritatat establishmentul german. El a denuntat de asemenea un deficit comercial intre Statele Unite si Germania si a catalogat politica lui Merkel in domeniul migratiiei drept o ”greseala catastrofala”.

In iulie, Trump a laudat-o insa pe gazda summitului G20 pentru succesul reuniunii, la Hamburg, si i-a laudat leadershipul, in pofida faptului ca ea a ramas ferma pe pozitii contrare cu privire la liberul schimb si modificarile climatice.

”Esti uimitoare si ai facut o treaba incredibila”, i-a spus Trump lui Merkel la un summit pe tema drepturilor femeilor. ”Leadershipul tau este incredibil si absolut inspira”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.