Autoritatile din Vanuatu au ordonat joi evacuarea obligatorie a unei insule intregi, din cauza trezirii unui vulcan ce va provoca o eruptie majora. 

Cei 11.000 e locuitori ai Amba, aflat la 150 de kilometri nord de Port-Vola, vor trebui sa paraseasca insula pana pe 6 octombie, a anuntat biroul premierul Charllot Salwai, potrivit News.ro.

Aceasta este prima oara in istoria recenta cand o insula a unui arhipelag trebuie evacuata integral din cauza unui vulcan.

Vulcanul Manaro Voui este activ de mai multe saptamani, iar in weekend a provocat o ploaie de cenusa si de pietre asupra unor sate de pe insula.

Saptamana trecuta, aproximativ 50.000 de locuitori ai insulei turistice Bali, care traiesc in apropierea unui vulcan, au fost evacuati, in contextul in care activitatea seismica alimenteaza ingrijorari cu privire la o eruptie pentru prima data dupa mai bine de o jumatate de secol.

Vanuatu si Indonezia se afla pe ”Centura de Foc” a Pacificului, unde coliziunea placilor tectonice provoaca frecvent seisme si o importanta activitate vulcanica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.